Stress- en spanningsklachten

Adem- en ontspanningstherapie

Iedereen heeft wel eens last van stress of spanning. Onder invloed van te grote werkdruk of van andere soorten overbelasting in het privéleven kunnen er stress- en spanningsverschijnselen optreden. Wanneer dit kort duurt kan het uw functioneren even verbeteren. Als stress echter langer aanhoudt kan het negatieve invloed op u hebben.

Stress- en spanningsklachten hebben niet alleen een mentale component. Er zijn verschillende fysieke klachten waar u onder invloed van stress last van kunt hebben, zoals hoofdpijn, hyperventilatie, verkramping van de nek- en schouderspieren, hartkloppingen, maar ook slecht slapen. Onder invloed van fysieke stress zal de mentale stress alleen maar vergroten en zo belandt u in een vicieuze cirkel.

We maken u bewust en geven inzicht in de stress- en spanningsklachten en de daardoor ontstane lichamelijke reacties.

In het lichaam is er bij stress en spanning vaak sprake van overmatige spierspanning en een verstoord adempatroon.

We leren u te reageren op lichamelijke signalen, leren uw houding te verbeteren en daarbij verschillende spiergroepen te ontspannen. De stand van de nek, de schouders en van het hoofd en de opbouw van de rug is belangrijk bij spanningsklachten.

De ademhaling wordt geïntegreerd in de oefeningen. Hierbij maken we gebruik van diverse technieken, onder andere uit de yoga. Het verbeteren van de ademhaling wordt mogelijk gemaakt door een ontspannen houding en het goed aanvoelen waar de ademhaling zit.

Door te werken aan het fysieke aspect van stress- en spanningsklachten zult u ook mentaal minder stress en spanning voelen. Dankzij inzicht in uw klachten kunt u ook in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens het werk, beter ontspannen zijn en de stress beperken. Uw functioneren zal verbeteren en u zult leren op een adequate en positieve manier met uw stress- en spanningsklachten om te gaan.